astro

The Universe, Yours To Discover

Four hundred years ago in 1608, based on a telescope invented in Netherland, Galileo made his own telescope. Later on, the telescope made by Galileo is also known as the terrestrial telescope. A year later, on August 1609 Galileo turned one of his telescopes to the night sky. In 1610 he used his telescope for an astronomical observation and made outstanding discoveries that changed all mankind conception. His observation on Venus proved that it revolves the sun and support heliocentric theory. Then controversy began, but as the time goes by many discoveries has been done and proved heliocentric theory.

Now, 400 years later, astronomy evolves, many discoveries have been made, the telescopes on the ground and in the space explore the Universe for 24 hours a day, across all wavelengths of light. World changes, science revolves, and humankind needs to know more about universe. It is the time for them to take part in excitement of exploring the universe. It is the time for you, no matter who you are and where you are, universe is yours to discover.

Read More

Astronomy Research in Indonesia

In Indonesia, Astronomy research is conduct by Astronomy Department of Institut Teknologi Bandung, National Institute of Aeronautics & Space (LAPAN), and Meteorological & Geophysical Agency (BMG).

In Astronomy, ITB, there are 3 subdivisions: Galaxy and Cosmology, Stellar Physics, and Solar System. Research topics in the Galaxy and Cosmology subdivision are the study of structure and dynamics of our home galaxy, the Milky Way, distribution and evolution of galaxies as building blocks of the large scale structure of the universe, active galactic nuclei such as quasar, the search for dark matter, and theoretical and observational cosmology starting from the early universe to the most recent.

Read More

Astronomy Education And Popularisation in Asia Pacific

August 2008, all attention goes to China for the Olympic game. One World One Dream is the motto of the games. But Olympic game is not the only important events in China. Early August, all astronomers from Asia Pacific gather together for the 10th Asian Pacific Regional IAU Meeting, in Kunming, Yunan Province, P.R. China. This meeting was held from 3 – 6 August and attended by more than 300 participants. This meeting holds 8 topics sessions, with one of them was Education and Popularisation of Astronomy.

In APRIM 2008, education and popularisation of astronomy session emphasised on Asia Pacific countries preparation for International Year of Astronomy 2009. The meeting was started with a brief explanation by Prof. Norio Kaifu about IYA2009 and Japan activity during this event. In his talks, Prof. Kaifu also proposed network collaboration in Asian Star. Asian star is a collaboration program between countries in Asia to collect good myth/legends relating to stars and universe in each counties and regions.

Read More

Selintas Perjalanan dari Bosscha

Suasana pengamatan GAO-ITB RTS dari Jepang tampak di layar dan streaming rasi Crux dari Bosscha ke JepangSabtu 5 Juli 2008, jam 15.30 sore (lengkap kan?) saya berangkat menuju Observatorium Bosscha. Hari itu ada acara remote observation dari Jepang ke Indonesia menggunakan teleskop GAO-ITB RTS. Acaranya sendiri berupa kuliah umum dari Indonesia ke Jepang mengenai objek-objek langit di Indonesia yang diamati via internet oleh publik Jepang. Menarik? O jelas.. tapi sayang saya pusing ga ngerti Bahasa Jepangnya. Tapi kira-kira taulah kalo Pak Hakim lagi jelasin tentang Crux si Salib Selatan, dan rasi Centaurus yang terlihat indah malam itu. Semalam langit Bosscha memang cerah.. dan acara berjalan sangat lancar walau mungkin bandwith internetnya ga semulus yang diharapkan. Streaming ke Jepangnya patah-patah.. kumaha ITB teh?

Read More

WWT, Astronomy Software From Microsoft

Minggu lalu..saat Bill Gates memberikan ceramahnya.. hayah ceramah.. promosi sih iya, di Presidential lecturer or whatever its name, dia sempat mendemonstrasikan software WWT yang dibuat untuk menyaingi Google Sky.

Ok lanjut. WWT yang ditampilkan memang punya user interface yang khas Microsoft alias menarik, eye catching, mewah, berkelas (iya gitu???) dan katanya user friendly.

Read More

Apophis Menabrak Bumi?

Sore ini saat sedang blogwalking dan berselancar di dunia maya mencari berita, saya menemukan berita ” Anak usia 13 Tahun Koreksi Hitungan NASA! di Kompas dan beberapa media di dunia. Menarik bukan? Seorang anak berusia 13 tahun yang setingkat SMP berhasil mengkoreksi perhitungan tabrakan asteroid Apophis. Tabrakan yang menurut NASA awalnya diperkirakan hanya 1:45000 menjadi naik perbandingannya karena apophis diperkirakan akan menabrak salah satu satelit yang mengelilingi Bumi.

Read More

iTunes, YouTube, We Take a Step Forward or a Step Back?

Akhir-akhir ini YouTube jadi topik yang hangat. Well pagi ini saya tidak bisa masuk youtube. Waktu cari info ke isp katanya.. di blokir ma yg diatas. sempet kesal karena saya adalah pengguna youtube untuk mengupload video kegiatan Universe Awareness sekaligus pengunduh sejati film-film astronomi. Banyak materi menarik disana yang saya gunakan dalam edukasi astronomi ke masyarakat.

Well… aneh juga kalau hanya karena sebuah film lantas dilakukan pembredelan.. udah kayak jaman dulu aja pake bredel-bredel segala. Hanya berganti jubah …

Read More

Hotel Mauna Kea

maunakea.jpglet say I’m the last blogger to post this video in a blog but…. just enjoy…
Video parodi Hotel California ini memang menarik buat disimak… mengambil judul Hotel Mauna Kea, para astronom ini mencoba bercerita tentang kehidupan sehari-hari penuh pencobaan yang dijalani di Observatorium Mauna Kea, Hawaii. (kapan yah gue kesono……..).

Video ini dibuat oleh astronom sekaligus pemain gitar flamenco Juan Delgado, lirik ditulis dan dinyanyikan oleh Kelly Fast dari NASA Goddard Space Flight Center.

Read More